Strony

środa, 15 lipca 2015

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa przepis
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Pełna wiosennych, młodych warzyw, z dużą ilością zieleniny w pełni zaspakaja mój apetyt. Bardzo odżywcza, bogata w smaki i taka prosta w przygotowaniu. Teraz jest na nią idealny czas, bo kalafiorów mamy pod dostatkiem, a i pogoda troszkę się pogorszyła.
A jeśli znudzi się Wam zupa to polecam moją przepyszną sałatkę z kalafiora Klik!, od której zdecydowanie jestem uzależniona. Będzie w sam na nadchodzące do nas upały.

Przepis na zupę kalafiorową

Przepis własny

SKŁADNIKI na duży garnek:
1 duży kalafior
5-6 młodych ziemniaków
niewielki kawałek selera
2 marchewki
listek laurowy
1 gałązka lubczyku
sól, pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki i koperek (w sporej ilości)
śmietana do podania lub jogurt naturalny (opcjonalnie)

Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, selera w słupki, a ziemniaki w kostkę. 
W dużym garnku umieszczamy ziemniaki, zalewamy wodą i gotujemy. Wrzucamy listek laurowy, dodajemy pozostałe warzywa i lubczyk. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec dorzucamy kalafiora. Gotujemy, aż zmięknie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni topimy masło i łączymy z mąką (wlewam też 2-3 łyżki zupy). Smażymy krótko, tylko do wchłonięcia mąki. Przekładamy do garnka z zupą i mieszamy. Chwilę podgrzewamy. Nalewamy porcje na miseczki, dodajemy śmietanę lub jogurt i posypujemy obficie zieleniną.

Bon Appétit!


Zupa z kalafiora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com