Strony

środa, 28 stycznia 2015

Krokiety ziemniaczane z koperkiem

Krokiety ziemniaczane - przepis

Krokiety ziemniaczane chodziły za mną od dawna. I pewnie nie zmobilizowałabym się, żeby je przygotować, gdyby nie program Andrzeja Polana w Kuchni+. Pyszne, chrupiące krokiety z ziemniaków, z dodatkiem parmezanu i koperku. Nie czekałam długo, tylko od razu po obejrzeniu tego odcinka pobiegłam po ziemniaki, wyszorowałam je i wstawiłam. W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki i zaczęłam zastanawiać się z czym je podać. To była dość nagła decyzja, za późno by udać się na zakupy. Wiedziałam więc, że musi to być coś, co znajdę w lodówce i spiżarni.
Z chwilą smażenia krokietów zaczęły  jednak niepostrzeżenie znikać. Tym sposobem ominęło mnie przygotowanie sałaty lub sosu do krokietów ziemniaczanych.
Najbardziej pasująca moim zdaniem byłaby sałata masłowa lub lodowa z tradycyjnym sosem śmietanowym lub jogurtowym.  
Można pokusić się o zjedzenie ich z ketchupem lub jogurtowym sosem koperkowym. Ale oczywiście Wam zostawiam decyzję :-)


Przepis na krokiety Andrzej Polan

Przepis Andrzej Polan

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
100g startego sera np. parmezan, bursztyn (najlepiej twardego i długodojrzewającego sera)
4 jajka (osobno białka i żółtka)
pół pęczka koperku (posiekanego)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz (Sporo! Inaczej będą mdłe)
2 ząbki czosnku (dodatek ode mnie)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, ser, koperek, gałkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy podłużne krokieciki. Obtaczamy je w białkach oraz bułce tartej. Wykładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
Przekładamy na ręczniki papierowe, żeby wchłonęły tłuszcz.

Bon Appétit!

Przepis na krokiety z ziemniaków


7 komentarzy:

  1. Fajny przepis, nie dziwię się, że tak ekspresowo postanowiłaś je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. A te wyglądają supeer smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie podobne :) mniam z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo mi się podoba. Postaram się w najbliższym czasie przygotować te kotleciki i podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Planujemy dzisiaj zrobić :-) Mam tylko pytanie, ile mniej-więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiliśmy z ok pół porcji i wyszło 7 sztuk. Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com