Strony

niedziela, 24 sierpnia 2014

Recenzja książki "Menu Italiano - Na co dzień i od święta"



Nie skłamię, jeśli powiem, że kuchnia włoska to najbardziej lubiana kuchnia na świecie. Książek na jej temat mamy bez liku i ciągle pojawiają się nowe. W ostatnim czasie otrzymałam kolejne dwie książki do recenzji. Ta była pierwsza i zachwyciłam się nią od pierwszego wejrzenia. Piękne wydanie, zachęcające zdjęcia, konkretnie opisane przepisy i w miarę niewyszukane składniki.
To rodzaj poradnika kulinarnego dla każdego. Od amatora do specjalisty w zakresie tego rodzaju kuchni.



Książka oferuje przepisy na każdy dzień roku. Podzielona na miesiące, z listą produktów, charakterystycznych dla danej pory roku, co bardzo ułatwia sprawę, zwłaszcza kiedy nie mamy koncepcji, co ugotować na obiad lub kolację. Pod każdym przepisem dla ułatwienia określony jest czas przygotowania potrawy oraz co bardzo mnie cieszy odpowiednie wino!





Kiedy otrzymałam książkę i zorientowałam się co do ilości przepisów otworzyłam ją na aktualnej dacie, czyli (wówczas) 19 sierpnia. Autorzy zaproponowali na ten dzień ciasto z pomidorami, mozarellą i bazylią oraz krem z mascarpone i owoców leśnych. Bardzo apetyczne menu!



Jak przystało na kuchnię włoską pojawiło się w tej książce całe mnóstwo przepisów makaronowych!

Linguine z cebulą i suszonym dorszem:



Bigoli z dynią oraz wiele innych!



Zachęciły mnie również desery: Ciasto z mąki ryżowej z cytrusami, które już od dawna czeka na realizację oraz kruchy placek z kremem brzoskwiniowym.

Zagadką jest dla mnie obecność przepisów rodem z Hiszpanii, jak: Krem kataloński oraz azjatycki rulon z ryżu Thai z sezamem. Traktuję to jako niedopatrzenie, które często zdarza się, kiedy książka powstaje w zespole ludzi. Kolejnym małym minusem jest ilość zdjęć. Oczywiście na tak przepastną książkę o niemal 500 stronach jest ich naprawdę dużo, ale nie wszystkie potrawy zostały zwizualizowane.

Ogólnie książka podoba mi się i stanowi źródło inspiracji do dalszych eksperymentów w mojej kuchni.

A już wkrótce zapraszam na kolejną recenzję i niech nie zdziwi Was fakt, że znów będzie o kuchni włoskiej... :-)

Do kolejnego przeczytania!


Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: Twarda, zaokrąglone rogi, metaliczna folia
Ilość stron: 496
Cena: 59,00 zł
Rok wydania: 2014

4 komentarze:

  1. Włoska kuchnia to zdecydowanie moja ulubiona, książka wygląda ciekawie! :D Na pewno byłaby inspiracją do wielu potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna książka :0 Uwielbiam kuchnię włoską :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię włoską kuchnię. Książki nie znałam wcześniej, ale po Twojej recenzji chętnie ją zakupię.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com