Strony

piątek, 18 lipca 2014

Kruche ciasto z jagodami

Placek z jagodami

Kruche ciasto z jagodami i kremem pâtissière powstało spontanicznie na ostatni weekend. Miałam sporą ilość jagód kupionych "przy drodze". Pomysłów na deser pojawiło się wiele, ale w końcu obmyśliłam poniższe ciasto. Na kruchym, maślanym, wręcz rozpływającym się w ustach spodzie, pokryte galaretką z czarnej porzeczki własnej roboty, kremem pâtissière oraz jagodami. Wierzch ciasta stanowi kruszonka z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Bardzo chrupiąca!
Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wiedziałam, że będzie dobre, ale żeby aż tak?



Kruche ciasto z jagodami i kruszonką


Przepis własny w oparciu o ten

SKŁADNIKI na spód:
150g zimnego masła
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżka śmietany 18%
50g cukru
1 jajko

FORMA 20x30cm wyłożona papierem, wysmarowana masłem i oprószona mielonymi migdałami lub mąką

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone masło, cukier, śmietanę i jajko. Zagniatamy sprawnie jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Następnie wygniatamy nim spód foremki (lub rozwałkowujemy) i wstawiamy ponownie do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zezłocenia się przez ok. 25 minut.
Następnie rozsmarowujemy galaretkę i odstawiamy.

KREM PÂTISSIÈRE:
3 żółtka
250 ml mleka
50g drobnego cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej zamiast kukurydzianej)

Mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy. Żółtka miksujemy z cukrem i ekstraktem, wsypujemy obie mąki. Cienką strużką wlewamy odrobinę mleka i miksujemy. 
Następnie pozostałe mleko ponownie podgrzewamy i wlewamy masę jajeczną. Dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Odstawiamy i lekko studzimy.

KRUSZONKA:
150g mąki pszennej
50g cukru
125g zimnego masła
50g wiórków kokosowych
płatki migdałowe (garść)

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

oraz:
5 łyżek galaretki jagodowej lub z czarnej porzeczki (marmolada, dżem)
2 szklanki umytych i dobrze osuszonych jagód
1 łyżka bułki tartej

Na rozsmarowaną galaretkę wykładamy krem (zabarwi się, więc tym się nie przejmujcie) i wyrównujemy, a następnie wysypujemy równomiernie jagody i posypujemy bułką tartą. Na wierzchu dajemy kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w temp. 175 stopni z termoobiegiem przez 30-35 minut.
Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub nie. 
Ciasto powinno ostygnąć przez około 2 godziny.

Bon Appétit!
Kruche ciasto z jagodami i kruszonką

Kruchy placek z jagodami


Kruchy placek z jagodami i kremem patissiere



Słodkie jagodowe lato

9 komentarzy:

  1. Cudne ciasto i te płatki migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Podoba mi się dodatek waniliowego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka, pyszne ciasto, pięknie zdobiące talerze i przede wszystkim smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! Ciasto wygląda na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ono apetycznie wygląda! Ciasto w sam raz o tej porze roku :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

  7. nie mam wątpliwości, że to ciasto przeszło Twoje oczekiwania - składniki są tu idealnie dobrane, a krem patissiere (który uwielbiam) na pewno dopełnia smak - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje, ja już tęsknie za jagodami: ))

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com