Strony

poniedziałek, 28 października 2013

Kruche babeczki z bananami



Kruche babeczki z bananami i polewą karmelową to istna rozpusta! Ale nie liczcie kalorii, po prostu cieszcie się ich smakiem, a nie pożałujecie. Absolutnie fantastyczne, choć trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie.
Ciasto jest idealnie kruche. Budyń waniliowy w połączeniu z likierem Baileys, bananami i polewą karmelową okazał się świetnym wyborem. Choć możecie zastąpić go kremem pâtissière (Klik!), co oczywiście wydłuży czas przygotowania, ale na pewno zrekompensuje smakiem.
Naprawdę polecam!
Zajrzyjcie czasem na Facebook, gdzie publikuję więcej zdjęć.




Przepis własny

SKŁADNIKI na ok. 10-12 babeczek:

60 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 żółtko

oraz:
2 banany
1 duży budyń waniliowy przygotowany według przepisu na opakowaniu (powinien być gęsty)*
kieliszek likieru Baileys

* polecam również przygotowanie kremu Patissiere

Foremki do kruchych babeczek (te najmniejsze) wysmarowane masłem

Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder oraz pokrojone masło. Posiekać nożem lub specjalnym przecinakiem do ciast. Zrobić wgłębienie i wbić żółtko. Wyrabiać energicznie i szybko ciasto o gładkiej konsystencji. Gdyby nie chciało się dobrze połączyć wlać 1 łyżkę zimnej wody.
Z tak zagniecionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce ok. 30-40 minut.
Następnie podzielić ciasto na małe wałeczki i wygniatać nimi foremki. Można również ciasto rozwałkować i na wałku przełożyć na ułożone blisko siebie foremki.
Nakłuć spody widelcem i włożyć babeczki do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. Piec 12-15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu delikatnie wyjmować babeczki, pamiętając że są bardzo kruche i mogą się połamać.
Wyjmujemy je na duży talerz, nadziewamy budyniem (lub kremem), układamy po 2-3 plasterki banana i polewamy polewą karmelową.


POLEWA KARMELOWA:
1/2 szklanki śmietany kremówki (u mnie 30%)
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru brązowego
2 łyżki likieru Baileys

Umieszczamy w rondlu śmietanę, cukier i masło. Podgrzewamy do momentu, aż polewa zgęstnieje. Musimy dokładnie mieszać, by polewa się nie przypaliła. Na końcu dodajemy likier i mieszamy.

Bon Appétit!





7 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com