Wyśmienity tort czekoladowy z truskawkami na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Przygotowałam go na urodziny mojej siostry, która marzyła o lekkim torciku z naszymi ulubionymi owocami.
Do biszkoptu wykorzystałam swój ulubiony i niezawodny przepis (znaleziony dawno temu w jakiejś gazecie). Z niego zawsze każdy biszkopt wychodzi idealny!
Krem również sprawdzony na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem gorzkiej czekolady. Powstaje idealny mus, który również możecie podawać w pucharkach i dekorować zarówno truskawkami jak i malinami.
Sposób na przełożenie blatów biszkoptowych truskawkami zaczerpnęłam z internetu. Żadne odkrycie, ale w tym torcie sprawdza się perfekcyjnie.
Sposób na przełożenie blatów biszkoptowych truskawkami zaczerpnęłam z internetu. Żadne odkrycie, ale w tym torcie sprawdza się perfekcyjnie.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
100 g cukru
po 85 g mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dobrej jakości kakao
1 cukier waniliowy
50 g roztopionego i ostudzonego masła
otarta skórka z 1 limonki
KREM:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki malibu do kremu + do skropienia i nasączenia biszkoptu
100 g gorzkiej czekolady
oraz:
500 g truskawek (z czego szklankę truskawek odłożyć do zmiksowania + 2 łyżki cukru pudru)
rurki waflowe do ozdoby
Biszkopt pieczemy najlepiej dzień przed ozdabianiem tortu.
Jaja ubijamy z cukrami na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy do miski. Dodajemy ubite jajka i powoli wlewamy ostudzone masło i skórkę z limonki. Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach.
Ciasto wlewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ja biszkopt zawsze odstawiam na całą noc.
Następnego dnia przekrawamy biszkopt na 3 częsci i przystępujemy do robienia kremu. Czekoladę łamiemy na tabliczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy. Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą, dodając ją łyżka po łyżce do kremu i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy malibu. Wstawiamy krem do lodówki na chwilę.
Na paterze układamy dolnią warstwę biszkoptu i skrapiamy obficie malibu. Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Rozkładamy równo na biszkopcie, pamiętając by zostawić je na kolejną warstwę i na wierzch.
Odłożoną szklankę truskawek blendujemy z 2 łyżkami cukru pudru na mus. Połową musu skrapiamy truskawki. Resztę odkładamy do drugiej warstwy.
Rozkładamy krem i przykrywamy biszkoptem. Ponawiamy czynności. Malibu+truskawki+mus+krem.
Przykrywamy ostatnim płatem biszkoptu i smarujemy dokładnie kremem wierzch i boki. Dekorujemy w dowolny sposób. Ja ułożyłam dwie duże truskawki na wierzchu, a po bokach przykleiłam rurki waflowe, które nie dość, że pięknie się prezentują na torcie to jeszcze super smakują.
To było udane świętowanie!
Bon Appétit!
sliczny torcik
OdpowiedzUsuńTe ozdoby z rurek wyglądają niczym forteca, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudny torcik ! :)
OdpowiedzUsuńAaaa, nie mogę oderwać wzroku od tego tortu! Boski jest!
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńWitam. Przesyłam Ci nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: http://tasteinspirations.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy!
OdpowiedzUsuńWidzę, że u ciebie dziś też "truskawkowo":)
OdpowiedzUsuńSuper torcik, z pewnością smaczny!
Pozdrawiam!
Cudnie wyglada! Upieczesz mi taki na urodziny? :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, uwielbiam połączenie czekolady i truskawek :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności a ja jestem na diecie. Jak tylko będę po robię z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńz ochotą zjadlabym kawał tego tortu, choćby w nocy ;) pycha :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCzekoladowo - truskawkowa cudowność. Ten tort wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńczekoladowe cudo aż miło popatrzeć;)
OdpowiedzUsuńPoszukując przepisu na tort urodzinowy, zainspirowałam się Twoim. Zastosowałam drobne modyfikacje, ale przepis uważam za fantastyczny. Zapraszam do obejrzenia: http://smakiempisany.blogspot.com/2013/06/tort-czekoladowy-z-truskawkami-birthday.html :)))
OdpowiedzUsuńHello are using Wordpress for your blog platform? I'm new
OdpowiedzUsuńto the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you require
any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!