Strony

środa, 19 grudnia 2012

Szybki świąteczny piernik z orzechami i marmoladą śliwkową



Święta tuż tuż i już w naszych domach od dawna pachnie piernikiem. Uwielbiam ten zapach, bo to aromat świąt. Niestety nie zagniotłam na czas ciasta na piernik staropolski i dlatego byłam zmuszona upiec szybki piernik.
To, że jest ekspresowy do wykonania nie umniejsza mu wcale, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Jest wilgotny i rozpływa się w ustach, dzięki dodatkowi dużej ilości naszej domowej produkcji marmolady śliwkowej. Polecam!!!

Przepis mamy

SKŁADNIKI:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła + 50 g
1 i 3/4 szklanki mąki
4 czubate łyżki miodu
4 czubate łyżki marmolady śliwkowej (najlepiej swojej produkcji)
2 łyżki kakao
1 łyżka czekolady w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta zmielonego pieprzu
2 łyżki skórki pomarańczowej
pół szklanki orzechów laskowych (uprażonych na patelni) lub włoskich

POLEWA w/g mojego przepisu:
tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao
2 łyżki mleka
1 łyżeczka miodu
łyżka masła

Foremka keksówka 30x11 cm wyłożona papierem i wysmarowana masłem

W garnku roztopić masło, dodać miód i marmoladę, a następnie kakao i czekoladę. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Najważniejsze by tego nie gotować. Wystarczy delikatnie podgrzać.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę i wlewać powoli masę kakową, mieszając i na przemian dodając mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą piernikową i pieprzem. 
Do masy wrzucić skórkę pomarańczową i posiekane, wcześniej uprażone orzechy. Wymieszać i przelać do keksówki.
Piec ok. 60 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia można zmniejszyć temp. do 150 stopni.

Po wystudzeniu piernika należy roztopić czekoladę z masłem, miodem i mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Można udekorować bakaliami.

Bon Appétit!




7 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę zrobić go np jutro i przetrzymać do Swiąt??? Wygląda obłędnie, w dodatku też mam domowe powidła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne!On nie czerstwieje wcale, a to zasługa dobrej domowej marmolady! Jest naprawdę przepyszny, dlatego go polecam z całego serca.

      Usuń
  3. Wygląda idealnie! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki on ładny, równiutki i smakowity! palce lizac ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam Pani piernik na święta i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszny. Wszystkim smakował, na pewno na następny rok zrobię ponownie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com