Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Piernikowe brownies









Mam wrażenie, że do tego ciasta nie będzie trzeba Was zbytnio zachęcać. Ciasto bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw i imbiru. Utrzymane w klimacie świątecznym.
Przepis Marthy Stewart znaleziony na stronie Moje Wypieki.

I tym przepisem kończę wpisy przedświąteczne, życząc Wam Moi Kochani zdrowych i spokojnych, a także smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Przepis Marthy Stewart przeze mnie zmodyfikowany

SKŁADNIKI:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy (1 torebka)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
115 g masła
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki czekolady rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki dobrej jakości kakao
2 łyżki startego drobno świeżego imbiru
szczypta soli morskiej
szczypta gałki muszkatołowej*
5 zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
garść orzechów macadamia (w całości)

* lub gotowa przyprawa piernikowa

Forma 20x20, typowa do pieczenia brownies

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Jajka rozbić i zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, mieszać i odstawić.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kakao i czekoladę, a następnie wszystkie przyprawy i ekstrakt waniliowy. Na końcu wlać rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszać i dodać macadamię.
Ciasto przelać do foremki, wyłożonej papierem i posmarowanej masłem. Piec 35 minut.
Po upieczeniu pokroić na kwadraty i jeść :)


Bon Appétit!



9 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda!
    Tobie również radosnych, spokojnych świąt Bożego NArodzenia. Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko!
      Tobie również zdrowych i smacznych Świąt :)

      Usuń
  2. super, bardzo świąteczna wersja brownies, zdrowych i smacznych Świat życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczny! I te orzechy, cudnie wyglądają w ciemnym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze nie chcą sie pokazac zdjęcia, ale domyślam się, że wyglądają pysznie:)

    Wesołych świąt i bardzo bardzo smacznych Tobie również :)

    Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania!
    http://petitcannelier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Agatko,

    Z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.
    RADOSNEGO ŚWIĘTOWANIA!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. uroczo wyglądają te orzeszki w tym piernikowym brownie!
    zjadlabym!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com