Strony

piątek, 14 grudnia 2012

Blok czekoladowy z żurawiną i orzechami macadamia

Jak napisała w swojej książce Annabel Langbein to bardzo wytworny i dekadecki deser. I miała rację. Tym deserem Annabel przypomniała mi moje dzieciństwo, kiedy mama lub babcia robiły czekoladowe bloki z pokruszonymi wafelkami na wyjątkowe okazje. Że też nie wpadłam wcześniej na żurawinę, którą uwielbiam! Idealnie komponuje się z czekoladą. Jedynie zamiast pistacji dodałam orzechy macadamia, które bardzo lubię.

To deser dla największych łasuchów i fanów czekolady. Ja do nich nie należę, ale moja siostra była w siódmym niebie :) Opłacało się nawet specjalnie wyruszyć na poszukiwania małej, specjalnej do tego celu foremki. Ale jak zwykle TK MAXX przyszedł z pomocą :) 
Jeśli lubicie takie słodkości, to proponuję przygotować ten blok na zbliżające się święta.

Przepis z książki "Kuchnia w stylu wolnym" z moimi zmianami

SKŁADNIKI:
300 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
200 ml słodzonego mleka skondensowanego (w oryginale mniej mleka)
1/4 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
szklanka żurawiny suszonej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (w oryginale pistacje)


Foremka podłużna o dł. 15 cm, bok 5 cm

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści zdjąć miskę z garnka, dolać mleko, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Dosypać cukier, jeśli chcemy go użyć i wsypać żurawinę oraz orzechy.


Foremkę wyłożoną folią wypełniamy naszą masą czekoladową, przykrywamy folią i wstawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 1,5 godziny.
Blok może być przechowywany w lodówce ok. 2 tygodni.

Bon Appétit!




10 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com