Strony

poniedziałek, 3 września 2012

Knedle ze śliwkami

Domowe, tradycyjne, polskie knedle, kto ich nie lubi? Najlepsze oczywiście ze śliwkami. Wedle tradycji podawane z tartą bułką i roztopionym masłem. Idealne podczas sezonu śliwkowego na obiad. 




Przepis Mamy

SKŁADNIKI na ciasto:
ok. 1 kg ziemniaków (np. bryza)
2 szklanki mąki pszennej *
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

oraz:
śliwki węgierki umyte i podzielone na cząstki (ok. 1/2 kg)
cukier
masło
bułka tarta

* ilość mąki zależy od ziemniaków

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dokładnie ostudzić, a następnie przecisnąć przez specjalną praskę do miski.
Połączyć z jajkiem i mąką. Wyrabiać ręką na jednolite ciasto. Podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować. Układać po cząstce śliwki uprzednio posypanej cukrem i zaklejać w dowolny sposób.





W dużym garnku zagotować wodę z płaską łyżeczką soli. Wrzucać do wrzątku knedle i gotować ok. 4-5 minut do wypłynięcia. Posypać bułką tartą i polewać stopionym masłem.

Bon Appétit!





16 komentarzy:

  1. Sezon śliwkowy, pyszne knedle. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, ale mam chęć na takie knedle! Cudne są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko,

    jakie one urocze! A o tym, że smaczne były to jestem absolutnie przekonana :)
    Udanego urlopu Ci życzę i do napisania/przeczytania po powrocie!

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Knedli jeszcze nigdy nie robiłam, aż wstyd się przyznać. Twoje wyglądają bajecznie, muszę w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować koniecznie, zwłaszcza teraz kiedy jest sezon śliwkowy :)

      Usuń
  5. Kocham takie knedle! Wpraszam się do Ciebie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. Siedzę w pracy, stukam w klawiaturę, po kryjomu szperam w internecie i co widzę - KNEDELKI!
    Już mi ślinka cieknie, a tu jeszcze 2 godzinki do końca zmiany;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :) Bardzo dziekuję za taki miły komentarz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Oooo rany, ale mi smaku narobiłaś! Co ja bym dała za taki obiad. Połączenie tego gorącego masła z bułeczką i śliwką nie ma sobie równych. Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Rzeczywiście połączenie idealne!Smakują wybornie!

      Usuń
  8. Piękne knedle! Takie rumiane ;) Miałam zrobić, ale szykuje mi się wyjazd do Pragi, wiec knedliczków spróbuję zapewne w tradycyjnej, czeskiej restauracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jutro na obiad u mnie w domu to danie zagości. I już mogę powiedzieć, że było smaczne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. jutro na obiad u mnie w domu to danie zagości. I już mogę powiedzieć, że było smaczne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com