Strony

piątek, 23 marca 2012

Pieczarki po francusku

Jeśli nie wiemy co zrobić z pieczarkami oprócz ugotowania z nich zupy lub dodania do pizzy to danie jest świetną propozycją. To wynik moich eksperymentów kulinarnych, przepis stworzyłam sama.
Szczególnie przypadł mi do gustu sosik, jest aksamitny, ale pikantny. Do tego idealne będzie świeże pieczywo, najlepiej wiejski chleb lub bagietka. Popijać herbatką :)


SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (może być Riesling)

SOS:
duży jogurt grecki
2 łyżki musztardy Dijon*
1 łyżka ketchupu
1 łyżka białego octu winnego
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz kolorowy
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili
pęczek natki pietruszki
szczypta suszonej bazylii
1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia
limonka do skropienia pieczarek przed podaniem

* Francuski rodzaj musztardy. Charakteryzuje się typowym ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jest znakomitym dodatkiem do pieczeni, wędlin, serów, dressingów, sosów do mięs i sałatek.


Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Rozgrzewamy garnek z oliwą, dodajemy łyżkę masła i dusimy cebulę, ale nie rumienimy jej. Dodajemy pieczarki, podlewamy wodą i winem, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. 
W tym czasie przygotowujemy w garnuszku sos. Wlewamy jogurt grecki, dodajemy musztardę, przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Z garnka, gdzie są pieczarki wlewamy 2 łyżki wody do sosu, by nam się nie zważył, a następnie przelewamy sos do garnka, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Podajemy z pieczywem :) Przed podaniem możemy skropić nasze danie sokiem z limonki. 

Bon Appétit!



7 komentarzy:

  1. super ! robie we wtorek ! na na naaaa !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo proste i smaczne danie! W sam raz na szybki obiad czy wczesną kolację!Zaznaczam wczesną, bo pieczarki na noc niewskazane :)

      Usuń
  3. O a ja mam akurat nadmiar pieczarek na pewno wypróbuje :)))

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com