To najlepszy przepis na arbuzowe mojito. Przygotowuję je tylko latem, kiedy mam dostęp do soczystych i słodkich arbuzów. Ma piękny kolor, chłodzi i rozluźnia. Brzmi jak recepta na dobry humor?! :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI na 3 szklanki:
0,8-1 kg słodkiego arbuza bez skórki i pestek
120 ml rumu (Bacardi)*
kruszony lód+lód do szklanek
1 limonka lub 1 cytryna na sok
garść listków mięty (duża)
1 czubata łyżka cukru brązowego
*dostosujcie ilość alkoholu według Waszego smaku
Arbuza kroimy i wrzucamy do blendera wolnostojącego. Miksujemy. Sok z limonki lub cytryny przeciskamy i ucieramy w moździerzu z cukrem i miętą, aż powstanie syrop. Przekładamy do blendera i dodajemy kruszony lód. Dolewamy rum. Miksujemy pulsacyjnie i przelewamy do szklanek z lodem.
Szklanki możemy udekorować plasterkami arbuza lub dodatkowymi listkami mięty.
Ma fantastyczny kolor. Idealny drink na upalny wieczór :)
OdpowiedzUsuńwygląda pieknie! ale ja nie znosze arbuza ;D wiem, jestem dziwna ;D
OdpowiedzUsuńSuper kolor. Świetna wariacja drinka!
OdpowiedzUsuń