Dziś bardzo sycąca propozycja, a mianowicie zapiekanka ziemniaczana. Nie ma sobie równych. A składa się zaledwie z kilku składników. Im prościej, tym smaczniej. To z pozoru proste danie gości na stołach we Francji.
Zapiekanka może stanowić danie podawane solo, ale może być również doskonałym dodatkiem do mięs.
W daniu użyłam sera Cheddar, ale pasuje również każdy inny gatunek sera. Polecam, zwłaszcza teraz w sezonie ziemniaczanym :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
ok. 0,8-1kg ziemniaków
1 szklanka jogurtu lub śmietany 18%-30% (ja używam jogurt)
pół szklanki mleka
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula (posiekana)
150g sera Cheddar (startego na grubych oczkach tarki)
2-3 łyżki glassy balsamicznej
szczypta soli morskiej
świeżo mielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki papryki pimenton dulce (hiszpańska papryka wędzona)
1 duża gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
oraz:
naczynie żaroodporne
1 łyżka masła do posmarowania formy
łyżka bułki tartej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut. Wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową.
Poszatkowaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy glassę balsamiczną i mieszamy.
Naczynie smarujemy masłem i układamy w nim warstwowo ziemniaki, przesypując je na zmianę zeszkloną na patelni cebulką.
Przygotowujemy farsz. Roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt lub śmietanę (lub pół na pół), starty ser, przeciskamy czosnek, posiekany rozmaryn, sól, pieprz, gałkę, pimenton i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy bułką tartą.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ser powinien się zrumienić, a ziemniaki powinny być miękkie.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę możemy ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Moja rada: W wersji mięsnej możecie wykorzystać dobrej jakości kiełbasę, którą podsmażcie najpierw na patelni w plasterkach i układajcie między ziemniakami.
Zapiekanka wzbogacona o kawałek kiełbasy jest jeszcze smaczniejsza!
kocham wszystko co z ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuńOooo na pewno zrobię, dobrze że tu trafiłam, bo wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie zrumieniony wierzch.
OdpowiedzUsuńCo to jest glassa balsamiczna i papryka pimenton dulce? I gdzie takie "cuda" się kupuje :)
OdpowiedzUsuńPapryka pimenton to nic innego jak hiszpańska papryka wędzona w proszku. Występuje w wersji słodkiej i pikantnej. Przywoże ją z Hiszpanii lub proszę o zakup znajomych, którzy tam mieszkają.
UsuńZ kolei glassa to gęsty sos na bazie octu balsamicznego i soku owocowego, który służy do dekoracji lub jest bazą do dressingów i marynat.
Uwielbiam proste przepisy. A tymbardziej takie, które można szybko przygotować. Ziemniaki zapiekane z serem z dodatkami, bardzo dobre połączenie. Ja bym dodał jeszcze kiełbasy tak na szybko :)
OdpowiedzUsuń