Roladki z cukini z ricottą w doborowym ziołowym towarzystwie to idealna letnia przystawka. Uwielbiam je robić, kiedy wiem, że po chwili czeka mnie czysta rozkosz jedzenia, delektowania się nimi oraz winem. To taka chwila, kiedy można usiąść wygodnie na tarasie i obserwowac zachód słońca. Podjadać takie niewielkie roladki, które oprócz tego, że smakują, to prezentują się fantazyjnie. Naprawdę polecam!
A dla przypomnienia przepis na Roladki z bakłażana!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 długie cukinie
1 op. sera ricotta
3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii i mięty
pół łyżeczki suszonego oregano
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny + odrobina startej skórki
sól, świeżo mielony pieprz czerwony
szczypta płatków chili lub pepperoni
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą szerokiej obieraczki kroimy wzdłuż na równe plastry. Rozkładamy na desce, posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy lub spryskujemy oliwą. Układamy na patelni grillowej i grillujemy przez chwilę, żeby cukinia delikatnie zmiękła i żeby powstały paski od grilla.
Zabieramy się za przygotowanie farszu.
W miseczce mieszamy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, płatkami chili lub pepperoni, dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Nakładamy odpowiednią ilość na każdy plaster cukini i zwijamy w rulon. Możemy spiąć je wykałaczkami lub obwiązać w fantazyjny sposób szczypiorkiem. Dekorujemy listkami bazylii i mięty.
Roladki podajemy z pieczywem i winem. Mogą stanowić świetne antipasti w towarzystwie oliwek, rzodkiewek i wędlin.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Noooo, do winka na pewno smakują bosko...:-)) I tak kolorowo:-) Pozdrawiam serdecznie:-))
OdpowiedzUsuńprzepięnie się prezentują, akurat na piknik :)
OdpowiedzUsuńTAKIE PROSTE, A TAKIE (BEZ WĄTPIENIA) SMACZNE :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie przystawki. Ekspresowe w przygotowaniu i w równie ekspresowym tempie znikające ze stołu.
OdpowiedzUsuń