Pasta alla norma |
Głównym i niepowtarzalnym składnikiem Pasty alla Norma jest bakłażan. To właśnie aromat smażonych bakłażanów czyni to danie niezwykle smacznym. To klasyka Kuchni Włoskiej, wywądząca się z Sycylii, a dokładnie z Katanii. Swoją nazwę zawdzięcza operze "Norma" Vincenzo Belliniego.
W oryginale podawana z soloną, dojrzałą ricottą, ale niestety nie byłam w stanie zdobyć tego sera, dlatego użylam parmezanu.
Przepis z książki "Casa Mia"
SKŁADNIKI dla 2 osób:
250-300g makaronu (u mnie tortiglioni n.46)
500g pomidorów z puszki (w sezonie oczywiście używamy świeżych pomidorów, parzymy je i obieramy ze skórki)
1 duży bakłażan
100g sera typu parmezan, pecorino (w oryginale solona dojrzała ricotta)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
szczypta suszonej bazylii (mój dodatek)
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Bakłażana pokrój w kostkę, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut by puścił sok. Wtedy pozbędziemy się z niego goryczki. Następnie przepłucz, osusz dokładnie papierowymi ręcznikami i smaż przez chwilę na oliwie, aż lekko się zrumieni i stanie się w miarę miękki. Na drugiej patelni podduś posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki oraz bakłażany. Wsyp cukier, dodaj posiekaną świeżą bazylię, suszoną, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut, a następnie połącz z ugotowanym al dente makaronem. Dodatkowo posyp bazylią i startym serem.
Bon Appétit!
Włoska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Pięknie sfotografowałaś to danie.
OdpowiedzUsuń