Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką uwodzi swoim smakiem i nie boję się tego napisać. To jedno z tych ciast, które zapamiętuje się na dłużej. Kruche, maślane ciasto, które rozpływa się w ustach, brzoskwinie i delikatna pianka z ubitych białek w połączeniu z proszkiem budyniowym. W oryginalnym przepisie były maliny, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam. Postanowiłam wykorzystać greckie brzoskwinie z puszki i uważam, że to strzał w 10! Nie do końca widzę sens dodawania oleju do pianki. Początkowo nie miałam zamiaru w ogóle go dodawać i zrobić coś na wzór Pleśniaka. Może to z powodu mojej niechęci do wypieków z użyciem oleju. W ostateczności zdecydowałam się jednak na piankę z olejem. Wybrałam rzepakowy, ale dałam go zdecydowanie mniej niż 1/2 szklanki. Myślę, że wyszło na korzyść.
To takie popisowe ciasto, nawet dla osób początkujących. Nie może się nie udać :-) Smakuje jeszcze ciepłe i bardzo szybko znika...
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
250g masła zimnego (prosto z lodówki)
Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło. Dodać żółtka i zagnieść szybko jednolite ciasto. Gdyby nie dało się połączyć dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany (ja dodałam śmietanę).
Ciasto podzielić na dwie części. Jedna 60%, druga 40%. Obie części zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 2-3 godziny.
Blachę wyłożyć papierem, posmarować masłem, posypać mąką. Ja wysypałam zmielone na proszek migdały.
Zetrzeć większą część ciasta (60%) na tarce o grubych oczkach i lekko przyklepać dłonią. Piec 20 minut w temp. 190 stopni z funkcją góra-dół na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudzić.
Blachę wyłożyć papierem, posmarować masłem, posypać mąką. Ja wysypałam zmielone na proszek migdały.
Zetrzeć większą część ciasta (60%) na tarce o grubych oczkach i lekko przyklepać dłonią. Piec 20 minut w temp. 190 stopni z funkcją góra-dół na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudzić.
NADZIENIE:
5 białek
szczypta soli
1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
80g budyniu waniliowego w proszku (2 op.po 40g bez cukru)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (dałam mniej niż 1/2 szklanki na wyczucie)
oraz:
brzoskwinie z puszki (480g bez syropu)*
cukier puder do oprószenia
* brzoskwinie odcedzam dokładnie na sitku i kroję na małe części
Forma prostokątna 33cmx20 cm
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać po 1 łyżce cukru zmieszanego z cukrem waniliowym i miksować. Następnie powoli wsypać budyń w proszku, cały czas miksując. Na końcu cienką strużką wlać olej i dalej miksować przez chwilę. Uwaga: Pianki zdecydowanie ubywa po dodaniu oleju, ale nie obawiajcie się!
Wyłożyć masę na podpieczony spód, dokładnie wyrównać i ułożyć pokrojone brzoskwinie, lekko je wciskając w piankę. Zetrzeć mniejszą część ciasta (40%) na wierzch i piec 30-40 minut w temp. 190 stopni.
(Piekłam 40 minut).
Po upieczeniu ostudzić ciasto i oprószyć cukrem pudrem.
Bon Appétit!
Mistrzostwo wykonania :) aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto i uwierz mi, że ono tylko wygląda kusząco. Masa to zwykła budyniowo-bezowa pulpa. Fuj
UsuńJa jakoś nie wierzę! Ciasto nie tylko wygląda kusząco, ale jest niezwykle pyszne i łatwe. Nie zgodzę się z tym, że to pulpa. Widocznie po prostu nie wyszła :/ Bardzo mi przykro :/
UsuńUwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda: ) No i ta patera- piękna!
OdpowiedzUsuńPiękna patera i bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. Słonecznie i smacznie. Lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńAle pychota!!
OdpowiedzUsuńwspaniała propozycja :) też bym się skusiła na ciacho
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Uwielbiam tego typu ciasta!! A jaka bajeczna patera... Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękna stylizacja. Takie ciasta lubi szczególnie mój Połówek. Będę musiała wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam w ostatni weekend i będę piekła na kolejny. Ciasto perfekcyjne! Zastanawiam się nad dodaniem truskawek.
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciacho, fajnie że znalazłam ten przepis to może zmobilizuję się w weekend. Fajne zdjęcia, bardzo zachęcające. No i blog mi się też podoba.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie upieklo wyglada cudnie,nie moglam sie powstrzymac troszke podjadlam.Super!!!😊😊
OdpowiedzUsuńWlasnie sie upieklo wyglada cudnie,nie moglam sie powstrzymac troszke podjadlam.Super!!!😊😊
OdpowiedzUsuń