Moja kolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej to Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepyszne i rozpływające się w ustach, maślane, idealne na osłodzenie sobie ciężkiego tygodnia w pracy i nie tylko. Jak każde kruche ciasto wymaga chłodzenia w lodówce, dzięki czemu zyskuje na kruchości i jakości. Celowo nie zasypuję rabarbaru cukrem, gdyż nie ma takiej potrzeby. Uda się i bez tego. Ważne, by po podpieczeniu spodu posypać go bułką tartą, dzięki czemu nie namięknie.
Dobrze, jeśli ciasto po upieczeniu porządnie ostygnie, a budyń stężeje. Wówczas kroi się bezproblemowo, a na stole prezentuje się wręcz idealnie. Ja swoje ciasto pokroiłam jeszcze ciepłe, w dodatku pierwszy kawałek jaki ukroiłam prezentuję na zdjęciu, co przysporzyło mi troszkę problemów, by jak najładniej go wyeksponować.
W każdym razie chyba nie ma nikogo, komu to ciasto by nie smakowało, więc proszę korzystajcie z przepisu :-)